Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Indavideó

Naptár

november 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Fegyvertörvény változása

johnycage 2012.10.12. 07:47

A lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény módosításáról rendelkező 2012. évi XIII. törvény egyes rendelkezései a kihirdetését követő napon léptek életbe, más paragrafusai május 1-jétől lesznek hatályosak. A végrehajtási rendelet március 15-én lép életbe. A fontosabb változások a lőfegyverek megszerzésével, tartásával kapcsolatban:

 

A fegyvertartási engedély visszavonásig érvényes,nem kell ötévente megújítani.

 

Egyszerűbb az új fegyver vásárlása, ha valakinek már van fegyvertartási engedélye. Nem kell a rendőrségtől előzetesen vásárlási engedélyt kérni, elég a fegyvert a vásárlás után a rendőrségen bemutatni, hogy bejegyezzék a megszerzést a fegyvertartási engedélybe.

 

Változott azon bűncselekmények és szabálysértések köre, amelyek elkövetése miatt a lőfegyvertartási engedélyt bevonják, és csökken az az idő, ameddig valaki nem kaphat fegyvertartási engedélyt, ha szerepel a bűnügyi nyilvántartásban, vagy szabálysértést követ el. Szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, ötévi vagy azt meghaladó, végrehajtandó szabadságvesztés esetén a mentesítéstől számított tizenkettő helyett nyolc évig tart a korlátozás. Lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés esetén pedig kettő helyett másfél évig tart a tilalom.

 

A rendőrség ismét mérlegelhet a lőfegyvertartási engedély a jogszabályban meghatározott cselekmények miatti kötelező visszavonás esetén.

 

Ha a rendőrség bevonja a fegyvertartási engedélyt, akkor arról kötelező hivatalosan értesítenie az illetékes vadászati hatóságot. Eddig ezt az adatvédelmi törvény nem tette lehetővé, illetőleg az értesítési kötelezettséget csak a törvénynél alacsonyabb szintű végrehajtási rendelet tartalmazta.

 

A sportlövők számára egyszerűbb lett a lövészethez használt lőfegyverek tartása, eltörölték a fegyverek mennyiségének korlátozását.

A lőfegyverátadás új szabályai szerint nem kell bemenni a rendőrségre jegyzőkönyveztetni a szándékot, az átadó és az átvevő teljes bizonyító erejű magánokiratban rögzítheti a puska átadását az átadás időtartamának és céljának megjelölésével. Ebből az okiratból mindkét félnél kell lennie egy-egy példánynak.

 

- A puskák szállításakor azokat a gépkocsi lezárt csomagtartójában lehet hagyni, amikor a tulajdonos ideiglenesen elhagyja az autót, ha ahhoz illetéktelen személy biztosan nem férhet hozzá.

 

A hivatásos vadászok a vadászterületen feladataik ellátása során a szükséges közlekedés közbenpuskájukat szállíthatják úgy, hogy az nincs szétszedve és tokban elhelyezve. A sportvadászokat ugyanez a kedvezmény a társasvadászatok esetén, az egyes helyszínek felkeresése során szintén megilleti.

 

Nem szükséges a lőfegyverek otthoni tárolásához a lemezszekrény, elegendő a külső erőhatásnak ellenálló anyagból készült és biztonsági zárral ellátott bármilyen egyéb szekrény is.

 

A fegyver tartására jogosult az állandó lakcímén kívül – ott tartózkodása alatt – üdülőjében, vadászházban, vagy egyéb olyan helyen is tárolhatja lőfegyvereit, ahol rendszeresen vagy időszakosan visszatérően megfordul.

 

- A korábbi tiltást feloldva engedélyezték a házi lőszerszerelést és újratöltést azoknak, akik eredményesen elvégezték a szükséges tanfolyamot (a szerelést csak a kereskedelemben kapható hivatalos eszközökkel lehet végezni, és kizárólag saját célra).

 

 


 

A lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény módosításáról rendelkező 2012. évi XIII. törvénytide kattintva töltheti le (a 6033. oldaltól).

 

A fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet, valamint a biztonsági okmányok védelmének rendjéről szóló 86/1996. (VI. 14.) Korm. rendelet módosításáról szóló 39/2012. (III. 12.) Korm. rendeletet ide kattintva töltheti le (a 6273. oldaltól).

 

Címkék: szabályzat fegyvertörvény fegyverjogszabály

Szólj hozzá!

Céltáblák

johnycage 2012.04.08. 16:21

Pár gyakorló céltábla típus ,céltávcső belövéséhez ill.pontlövészethez!

Céltábla


Belövő céltáblaBelövő céltábla.pdf

Szólj hozzá!

Field target célok házilag

johnycage 2012.04.08. 15:41

Készítsd el házilag saját Field target célokra hasonlító bukós célokat! Killzona mögötti lemez találatkor lebukik,majd egy zsinorral visszahúzható.Kevés fémipari munkával könnyen elkészíthető!

Címkék: célok Field target Field target cél bukós célok

Szólj hozzá!

CED M2 CHRONOGRAPH

johnycage 2012.04.08. 12:52

A CED legmodernebb lövedéksebesség mérője. Független optikai egység, számítógépes csatlakozási lehetőség, telepÍtőlemez.

 - Karcsú, könnyű, és kompakt kialakítás

- Fejlett szoftverek és a digitális áramköröket = rendkívül gyors teljesítmény!

- Több mint 1000 lövés kapacitás akár 500 karakterlánc állandó memória

- Rekordok sebesség 50 fps 7000 fps

- Magas, alacsony, átlagos, Hi-átlag sebesség mérés

- Extrém Spread és szórás

- Szerkesztés és kihagyása funkció

- Beépített számológép

- IPSC / IDPA Power Factor számítási funkció

- 10X Mode - rekordot lassabb sebességre decimeters

Voice Chip technológia - eredményei is hallható, illetve látható

- Be / Ki-szabályozás, nincs memória elvesztése "Auto-Shut Down" módban

- PC Letöltések - USB interfész gyors, szoftver letöltések a tárolt adatok

- Alacsony elem figyelmeztető jelzés

- Back-up akkumulátor tárolás

- Működési hőmérséklet-tartomány (0C-tól +50 c)


Címkék: CED M2 CHRONOGRAPH lövedék sebesség mérő

Szólj hozzá!

Fegyvertörvény várható változásai

johnycage 2012.04.08. 12:34

Budapest, 2012. január 14., szombat (MTI) – Több könnyítést tartalmaz a vadászok és a sportlövők szempontjából a lőfegyverekről és a lőszerekről szóló 2004. évi törvény módosítására a parlamentnek tavaly decemberben benyújtott javaslat, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – egyben az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke – jegyez.

Székely István, a törvényjavaslat és az ahhoz kapcsolódó végrehajtási utasítások kidolgozásában részt vevő ügyvéd, az Országos Magyar Vadászati Védegylet, illetve a Magyar Vadászkamara jogásza az MTI-nek elmondta, korábban már többször próbálták elérni a fegyvertörvény módosítását a “feleslegesen bürokratikus” előírások, illetve a rendőrségre is “felesleges plusz terheket” rovó szabályok miatt, a végül pozitív fordulatot hozó tárgyalások és egyeztetések 2011 elején kezdődtek meg erről.

Az 57 ezer vadász és több ezer sportlövő szempontjából fontos változás lesz, hogy atörvény - hasonlóan sok európai és amerikai országhoz – a korábbi tiltást feloldva, engedélyezi a házilagos lőszerszerelést és újratöltést azoknak, akik eredményesen elvégezték az ehhez szükséges tanfolyamot. A szerelést azonban csak a kereskedelemben kapható hivatalos eszközökkel lehet majd végezni és csak saját szükségletre.

További változás a javaslat értelmében – ismertette Székely István -, hogy ha arendőrség bevonja egy vadász fegyvertartási engedélyét, akkor arról hivatalosan és kötelezően értesítenie kell az illetékes vadászati hatóságot. Eddig ezt az adatvédelmi törvény nem tette lehetővé, illetve az értesítési kötelezettséget csak a végrehajtási rendelet tartalmazta, ami alacsonyabb rendű jogszabály a törvénynél.

Kifejtette: a két vadászati szervezet által az elvártnál ugyan jóval kisebb mértékben, de változik azon bűncselekmények és szabálysértések köre, amelyek elkövetése következményként a lőfegyvertartási engedélyt bevonják. Szabálysértések esetén a szervezetek azt szerették volna, hogy mivel e cselekmények társadalomra való veszélyessége csekély, ezek elkövetése miatt ne legyen ilyen jogkövetkezmény. Ezt az illetékesek nem vették figyelembe, ám csökken annak az időtartama, ameddig valaki nem kaphat fegyvertartási engedélyt akkor, ha szerepel a bűnügyi nyilvántartásban vagy szabálysértést követett el. Az előbbi esetében 20 évről 8 évre, míg az utóbbi esetében 2 évről 1,6 évre mérséklődik a korlátozás – tákékoztatott.

Sokkal egyszerűbb lesz az új fegyver vásárlása is akkor, ha valakinek már van fegyvertartási engedélye. A törvény megszavazása után ugyanis már nem kell majd a rendőrségtől előzetesen megszerzési engedélyt kérni. A fegyvert az előterjesztés értelmében a jogosult minden külön engedély nélkül megvásárolhatja, majd azt bemutatja a rendőrségen, ahol bejegyzik a megszerzést a fegyvertartási engedélybe. Eddig a vadásznak minden egyes vásárlás esetén külön megszerzési engedélyt kellett kérnie, illetve külön igazolnia kellett, hogy nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban.

Könnyítés az is, hogy az első fegyver vásárlása előtt is lehetőség lesz arra, hogy a rendőrség szerezze be a szükséges igazolásokat.

Székely István a jogszabályhoz kapcsolódó végrehajtási rendelet várható változásairól elmondta, a legjelentősebb az lesz, hogy ezután a fegyvertartási engedély visszavonásig lesz érvényes, azaz megszűnik a jelenlegi gyakorlat, miszerint ötévente meg kell újítani. Visszaállítanák a méltányosságot is: a rendőrségnek lesz mérlegelési lehetősége, kisebb súlyú vétség esetén nem kellene kötelezően bevonnia a fegyvertartási engedélyt.

A sportlövők esetében eltörölnék a megvásárolható és tartható fegyverek mennyiségére vonatkozó korlátozást, illetve mérsékelnék azt az időt, amennyit a lövőnek tagként el kell töltenie az egyesületben ahhoz, hogy saját fegyvert vehessen. Eddig három évet kellett tagként várnia.

Egyszerűsödhet az ideiglenes fegyverátadás adminisztrációja is. Eddig a feleknek a rendőrségre kellett mennie ilyen szándék esetén, míg ezután a két fegyvertartási engedéllyel rendelkező személy teljes bizonyító erejű magánokiratban két tanú közreműködésével megoldhatja az átadást úgy, hogy a két példányban kiállított magánokiratban megjelöli az átadás célját és időtartamát.

Egyszerűbbé tehetik a lőfegyver szállítását is. Most a vadász akkor sem hagyhatja felügyelet nélkül a fegyverét, ha az például lezárt kocsijában van, ezért ugyanis bevonhatják a fegyvertartási engedélyét. A jövőben a vadász elhagyhatná az autóját akkor, ha fegyvere kívülről nem látszik, például lezárt csomagtartóban van, s a kocsit csak külső, erőszakos behatolással lehet kinyitni.

A fegyvert a vadásznak továbbra is tokban, ürítve kell majd szállítania közforgalmú közlekedési eszközön, illetve közúton – folytatta Székely, hozzátéve: a változás az lehet, hogy a hivatásos vadásznak, amennyiben a vadászterületen mint munkaterületén tartózkodik, az ottani mozgáskor ez az előírás nem kötelező, még akkor sem, ha munkavégzése során rövid időre érinti a közutat gépkocsijával. Asportvadásznak pedig akkor nem kell tokba tennie üres fegyverét, ha a társas vadászatkor a vadászterületen két helyszín között közlekedik gépkocsival.

Változnak fegyvertárolás szabályai is: napjainkban biztonsági zárral ellátott lemezszekrényben kell a fegyvert ürítve, golyós puska esetében a zárdugattyút kivéve, a lőszertől elkülönített rekeszben tárolni. Fontos feltétel az is, hogy az állandó lakcím szerinti lakásban vagy házban, ingatlanban kell a fegyvert tárolni. Ezt követően a szabályok lehetővé tehetik majd azt is, hogy a vadász a fegyvert egy normál, de biztonsági zárral ellátott szekrényben tárolja, illetve a rendszeresen, illetve időközönként, például üdülés, vadászat céljából felkeresett ingatlanban is tárolhatja fegyverét a megfelelő feltételek mellett addig, amíg ott tartózkodik.

 SWAT2 (1).jpg

Címkék: jogszabály Fegyvertörvény fegyvertörvény szabályozása

Szólj hozzá!

.177 kaliberű házi lövedéktartók

johnycage 2012.04.08. 12:06

.177 - es kaliberű házi készítésű lövedék tartó! Praktikus és könnyű elkészítés! Dobozból nem szóródik ki a lövedék!Izlés szerint lehet elkészíteni fegyvercsőre,tusra,csuklóra,távcsőre stb. két példa a lent lévő képeken!

Címkék: 4.5 kaliber .177 lövedéktartó

Szólj hozzá!

Vízmérték szerelékbe

johnycage 2012.04.08. 11:32

 Házilag készített vízmérték távcsőszerelékbe ill.lámpaszerelékbe! Sok oldalú belső része áthelyezhető.25 KPE cső átfúrva 9,5 fúróval majd egy olcsóbb vízmértékből az üvegcső bele lett helyezve.Ezáltal a szerelékbe lehet forgatni ,beállítani.

Vízmérték.jpg

 

 

 

Címkék: szerelék vízmérték fegyverbelövés vízszintezés vízmértékes

Szólj hozzá!